چک لیست‌ها در مطالعات علوم اعصاب و سلامت روان

اگر شما هم به مطالعات تصویربرداری مغزی علاقمند هستید مطالعه این مقاله را از دست ندهید!

با توجه به اهمیت ویژه‌ی چک‌لیست‌ها در حوزه دانش مغز و سلامت روان، شبکه‌های مجازی جهانی در علوم اعصاب (ViCoNs Networks) طی چهار سال گذشته، مجموعه‌ای از تلاش‌های پژوهشی را با هدف بررسی و توسعه چک‌لیست‌های روش‌شناختی در حوزه‌های مختلف علوم اعصاب اجرا نموده است. این تلاش‌ها غالباً با مشارکت گسترده‌ی متخصصان برجسته‌ی این حوزه علمی و از طریق اجماع‌سازی میان خبرگان صورت گرفته است. جدیدترین نتیجه‌ی این تلاش‌ها که با هدف بررسی عمیق‌تر چک‌لیست‌های روش‌شناختی در حوزه مطالعات تصویربرداری مغزی انجام شده است، در مجله معتبر Neuropsychopharmacology منتشر شده است:

 

در این مقاله ضمن بررسی نقش چک‌لیست‌ها در افزایش کیفیت، شفافیت، و قابلیت اطمینان نتایج مطالعات تصویربرداری مغزی، یک چارچوب مرجع برای توسعه چک‌لیست‌های روش‌شناختی معرفی شده و شش چک‌لیست معتبر با این چارچوب مورد ارزیابی قرار گرفته‌است.

یکی از نکات مهم این پروژه، حضور متخصصان برجسته تصویربرداری مغزی در جهان با همراهی و مشارکت گروهی از پژوهشگران جوان ایرانی عضو تیم ViCoNs بوده است. این پژوهشگران عبارتند از:

  • دکتر مهران زارع بیدکی،  پزشک و پژوهشگر مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران

  • دکتر ارشیا سنگچولی، پزشک و پژوهشگر مدرسه روانشناسی دانشگاه ملبورن استرالیا

  • دکتر علیرضا ولیان، دکتری مدیریت استراتژیک و همکار پژوهشی مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران

  • دکتر پیمان قبادی ازبری، دکتری مهندسی پزشکی و پژوهشگر مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران

 

 

 

 

پیش از این نیز، نتایج تلاش‌های ViCoNs در توسعه و ترویج چک لیست‌های روش‌شناختی در حوزه علوم أعصاب و سلامت روان در عرصه بین الملللی بازتاب‌ یافته است. برای نمونه نگاه کنید به: 

fMRI Drug Cue Reactivity Studies Checklist
Concurrent tES-fMRI Studies Checklist
My Way or the Highway: Methodological Reporting Checklists to Promote Transparency and Reproducibility in Brain Studies, Do they help or add burden and suppress innovation? (A panel in ACNP23)
Methodological Reporting Checklists In Mental Health And Brain Studies Webinar

اگر شما هم به مطالعات تصویربرداری مغزی و نقش حیاتی چک‌لیست‌های روش‌شناختی در بهبود کیفیت پژوهش‌ها علاقه‌مند هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.

همچنین اگر علاقه دارید به‌عنوان همکار پژوهشی در پروژه‌های آتی ViCoNs مشارکت کنید، با ما از طریق آدرس vicons.networks@gmail.com در ارتباط باشید.

این مقاله شامل فایل میباشد.

برای مشاهده ابتدا وارد شوید.

دیگر مقالات: